Der kan i et hektisk institutionsmiljø, være behov for at komme ned i gear - dette gælder særligt for de børn, som til tider har svært ved at overskue et for hyppigt og højt aktivitetsmiljø.
Der er hyppigt fart over feltet i de danske daginstitutioner og de danske skoler. Børnene er glade for at være der, hygger sig med deres venner og nyder stunder inde såvel som ude. Der bliver testet hvor hurtigt de små ben kan løbe på gangene, hvor hurtigt løbecyklerne kan køre rundt i svingene på legepladsen og måske endda hvor højt et et hop fra balancebommen og ned på madrassen, balancen og modet har styrke til. Børn er modige, livlige og energiske - men de har også behov for ro og perioder med lav stimulering.
Flere institutioner indfører arousalsænkende tiltag, for at hjælpe børnene med selv at finde roen - at trække sig fra larmen for en stund, kan gøre en verden til forskel for barnets stimulering. Begrebet arousal bruges som udtryk for hjernens aktivitetsniveau, vågenhed og parathed til at respondere på de stimuli, hjernen udsættes for.
Alle mennesker er i både high- og low arousal i løbet af en dag. Nogle er gode til selv at skifte mellem hvornår energi niveauet er højt- eller lavt, nogle har brug for hjælp. Vi vil i dette indlæg guide til hvordan du aktivt kan bruge high- og low arousal i daginstitutionens hverdagsliv.
High arousal er ofte forbundet med et højere adrenalinniveau, som hyppigt ses når vi dyrker sport eller har meget energi i kroppen. Når børnene løber rundt på legepladsen, tager sig en gyngetur, racer om kap på hver deres mooncar eller spiller fodbold, forbrænder børnene energi og øger deres adrenalinniveau - de er i high arousal. Dog behøver high arousal ikke kun at inkludere decideret fysisk aktivitet, men kan også bruges aktivt i læringen for de børn, som har behov for det i løbet af en dag - her særligt børn med ADHD, som ofte har brug for bevægelse i undervisningen eller såkaldte 'brainbreaks' i løbet af dagen.
Hos Max Horsens A/S har vi flere produkter i vores sortiment, som kan bruges til at aktivere børnenes high arousal.
Løbecykler fra Zippl. Fås i tre forskellige størrelser - small, medium og large.
Perfekt til legepladsen.
Mooncar fra Rabo. En institutions-klassiker.
Motorikmøbler - møbler til både store og små børn.
Vil du se vores motorik-legetøj kan du klikke her.
Gyngestativer - her med to dækgynger.
Alle børn har behov for at få forbrændt noget energi og bruge kroppen aktivt, men hvis barnet ikke er i stand til at regulere og berolige sig selv igen, kan det være en udfordring og medfører hyppigt at barnet bliver overstimuleret. Netop her, kommer low arousal på tale.
Low arousal er det modsatte af high arousal, for her kommer barnet ned i gear, får ro på og har tid- og plads til at få slappet af. Alle børn har behov for flere momenter med lavt aktivitetsniveau i løbet af dagen, for ikke at blive for overstimuleret - dette gør sig for den sags skyld også gældende for voksne.
Flere institutioner udfører deres low arousal tiltag ved at opføre sanserum - et rum der kan bruges som et afslappende område for børnene, der har brug for at slappe af. Når børnene bliver tilbudt et roligt læringsmiljø, hjælper det børnene til selv at finde den ro, de har brug for.
At indføre tiltag der indbyder til at lavt aktivitetsniveau, betyder ikke nødvendigvis at et sanserum er nøglen - nogle gange er det små tiltag der kan gøre en verden til forskel. Mange institutioner har et tumle- og eller puderum. Her bliver der flere gange dagligt indkaldt til "afslapning" hvor madrasserne bruges til at ligge på og få kroppen ned i gear, minimere mængden af stimuli, hjernen udsættes for.
Mange børn er gode til selv at navigere mellem høj- og lav aktivitet i deres lege, hvis de har muligheden for at integrere den lave aktivitet, aktivt i deres leg. Dette kan gøres ved små huler, afskærmninger eller hyggekroge flere steder i institutionen. Vil du læse mere om hvilke tiltag du kan foretage, så kan du se mere her.
Hos Max Horsens A/S har vi også produkter, der indleder til low arousal.
Madrasser i flere forskellige størrelser og farver.
Madrasserne har velcro på siderne, dermed sikres sammenhold mellem madrasserne i brug.
Chiffontørklæder kan også bruges som at afslappende og sansende redskab.
Læse- og hyggehule med madrasser i bunden og som ryglæn.
Kube med tre spejle - ideel som hygge hule.
Skærm af for larm og støj med lyddæmpende skærmvægge.
Ønsker du råd og vejledning til hvordan du i din institution kan integrere fokus på high- og low arousel, står vi klar til at hjælpe dig godt på vej. Alle produkter kan ses på vores hjemmeside men ønsker du et kundebesøg, kommer vi glædeligt forbi til en uforpligtende snak om dine muligheder. Du kan altid fange os på både telefon og mail. Vores kontakt oplysninger, dem finder du ved at klikke her
Vi har mange års erfaring i branchen, og med udgangspunkt i en stor ekspertise inden for legemuligheder til børn, arbejder vi målrettet på at opfylde vore kunders behov - på en uformel og fleksibel måde.
Vores ambition er at være blandt de bedste inden for børns leg – på de områder, hvor vi har vores produktgrupper: Legepladser, Møbler, Legetøj.